Hoe kom ik van een droge mond af?

Een droge mond is vervelend. En slecht voor de gezondheid van uw gebit. Overleg met uw tandarts welke behandeling voor u het meest geschikt is. Er is een aantal mogelijkheden:

  • Uw speekselklieren kunnen tijdelijk niet goed werken of uw speekselafgifte kan minder zijn door het gebruik van medicijnen. In beide gevallen kunt u de speekselproductie proberen te vergroten. Eet bijvoorbeeld dingen waarop u goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. De afgifte van speeksel kunt u ook versterken door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer. Dit werkt vaak niet of onvoldoende bij mensen met het syndroom van Sjögren of die in het hoofd of de hals zijn bestraald.
  • Komt uw droge mond door het gebruik van een medicijn? Dan kan uw huisarts of specialist de soort medicijnen, de dosering of het tijdstip van toediening misschien aanpassen.
  • Als uw speekselklieren niet meer werken, kunt u speekselvervangers gebruiken. Dit zijn speciale vloeistoffen. Een bevochtigingsgel brengt u op de slijmvliezen aan. Of met een verstuiver kunt u de mondholte met vloeistof bevochtigen. Een gel wordt vooral ’s nachts prettig gevonden, een spray is vooral overdag fijn. Een mondgel is bij de drogist of apotheek te koop. Een speekselvervanger kan de tandarts voorschrijven en is bij de apotheek verkrijgbaar. Overleg in ieder geval altijd met uw tandarts. Begin niet zelf aan een middel, ook al is dit bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Sommige middelen zijn namelijk zuur en dus slecht voor uw eigen kiezen of tanden.