Hoe komt een droge mond?

Een droge mond heeft te weinig speeksel (spuug). De speekselklieren geven bijvoorbeeld onvoldoende speeksel af. Ook als u door de mond ademhaalt, droogt het speeksel op. Het kan komen door:

  • Het gebruik van medicijnen: behoorlijk wat medicijnen zorgen ervoor dat de speekselklieren het niet meer zo goed doen. Dit zijn vooral medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, of depressie, slaapmiddelen en plasmiddelen.
  • Ziekten: een droge mond kan komen door uitdroging door koorts of diarree. Ook met suikerziekte kunt u last hebben van dorst en een droge mond. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Blijvende monddroogheid komt voor bij mensen met aids of het syndroom van Sjögren (chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren). Bij hen kunnen de klachten over monddroogheid wisselen, maar geheel verdwijnen doen ze nooit. Bij het syndroom van Sjögren wordt droge mond steeds erger.
  • Bestraling: als een kwaadaardig gezwel (kanker) in het hoofd of de hals wordt bestraald, kunnen de speekselklieren door de straling onherstelbaar worden beschadigd. Hierdoor houdt u een droge mond.