Hoe gaat de implantaat behandeling?

De behandeling bestaat uit een aantal stappen.

1. Eerste afspraak

De tandarts maakt een röntgenfoto van de onderkaak en de bovenkaak. Daarna krijgt u een mondonderzoek. Natuurlijk vraagt tandarts naar uw klachten en wensen. Het is belangrijk dat u alles vertelt over uw gezondheid. Dan kan de tandarts u de juiste oplossing geven. Hierna maakt de tandarts een plan. Daarin staat waar de implantaten komen en of er nog extra dingen nodig zijn. Ook krijgt u een begroting. Als u akkoord gaat met de kosten wordt de behandeling ingepland.

2. Plaatsen van implantaten

Bij de volgende afspraak krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna maakt de tandarts een klein sneetje in het tandvlees. Nu is het kaakbot vrij. Hierin boort de tandarts een klein gaatje. Dat is zo groot als het implantaat. Een implantaat is ongeveer 3 millimeter tot 5 millimeter dik en 7 tot 17 millimeter lang. Nu wordt het implantaat in het bot vastgezet. En er komt een tijdelijk kapje overheen.

Na de behandeling mag u zich niet zwaar inspannen. Dus niet sporten of zwaar tillen. Ook moet u uw tanden goed poetsen en uw mond verzorgen.

Na een week worden de hechtingen verwijderd. Soms worden er hechtingen gebruikt die vanzelf oplossen.

3. Genezen

Het implantaat moet goed vast groeien in het kaakbot. Dit duurt 6 weken tot 6 maanden. Hoe lang het duurt, hangt af van een aantal zaken. Zoals: hoe geneest u? Welk implantaat is er gebruikt? En waar in de kaak zit het implantaat?

In de onderkaak groeit een implantaat sneller vast. Dat komt doordat het bot in de onderkaak harder en dichter is. Het bot in de bovenkaak is minder hard en losser. Daardoor is er meer tijd nodig voor het vastgroeien.

Vaak plaatst de tandarts tijdens de genezing een vervanging. Bijvoorbeeld uw kunstgebit, dat aangepast wordt. Of een tijdelijke kroon of brug. Dan heeft u wel tanden tijdens het genezen.

4. Maken van de nieuwe tanden

Een tandtechnisch laboratorium maakt uw nieuwe tanden. Dat is een speciale werkplaats. U moet er een paar keer naartoe. Voor de maat en de kleur. Dat hoort u van uw tandarts. Soms doet de tandarts het zelf.

5. Plaatsen van de nieuwe tanden

Zijn de implantaten goed vastgegroeid? Zijn de nieuwe tanden klaar? Dan worden ze geplaatst. De tijdelijke kap wordt weggehaald. Dan maakt de tandarts de nieuwe tanden vast op het implantaat. U kunt weer lachen!

6. Nazorg

Als de behandeling bijna helemaal klaar is, krijgt u advies over de verzorging. Een implantaat heeft goede mondzorg nodig om lang mee te gaan. U moet uw tanden en kiezen erg goed verzorgen.