Hoe wordt een kroon geplaatst?

Het tandtechnisch laboratorium, een speciale werkplaats, maakt de kroon of de brug. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig. De tandarts zorgt voor de voorbereiding en voor het plaatsen. Daarvoor moet u twee of drie keer naar de tandarts. De behandeling gaat in de volgende stappen:

 • Afslijpen van de tand of kies
  Eerst moet er genoeg ruimte zijn om de kroon te maken. De tandarts slijpt een stuk van de tand of kies af. Tijdens de behandeling verdooft de tandarts u als dat nodig is.
 • Afdruk maken
  De tandarts maakt een afdruk van uw kaak. U krijgt een grote lepel met een rubberachtig materiaal in uw mond. Zo ontstaat een afdruk. Hierin gieten ze in de werkplaats gips. Daarna wordt de kroon op dit gipsmodel gemaakt. De laatste tijd werken ze vaker met de computer. Dan wordt de afdruk gescand.
 • Hoe bijt u?
  De tandarts kijkt hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. Dit is nodig voor de goede hoogte en vorm van de kroon. Daarvoor is een afdruk van de andere kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een plaatje van was of een ander materiaal.
 • Kleur bepalen
  Meestal krijgt de kroon een tandkleurige laag van porselein. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit. Soms wordt de kroon nog bij u gepast.
 • Noodkroon
  De tandarts maakt een tijdelijke kroon. Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een soort lijm aan. Daarna schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon stevig aan.