Wat is het gevolg van ontstoken tandvlees?

Gezond tandvlees is roze, ligt strak tegen de tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden
poetst. Rood, gezwollen of bloedend tandvlees? Dat is meestal ontstoken tandvlees.

Ontstoken tandvlees komt door tandplak. Als u plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Ontstoken tandvlees kan leiden tot teruggetrokken tandvlees. Niet verwijderde plak verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Zo wordt het dus steeds erger.

Tussen de tand en het tandvlees zit een kleine ruimte (pocket). Ontstoken tandvlees komt los te staan van de tanden en kiezen. Die ruimte wordt dus dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze erger wordende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Door het ontstoken tandvlees zijn de tanden en kiezen los komen te staan en is het tandvlees teruggetrokken. De wortel ligt gedeeltelijk bloot. Parodontitis kan behandeld worden, waardoor het tandvlees weer gezond wordt. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer terug.

Verzorg uw gebit dus goed en kom twee keer per jaar op controle. Dan blijft een klein probleem klein.