Waarom krijg ik een beugel?

Je krijgt een beugel als je tanden naar voren staan. Of als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt er voor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld beter kauwen. Ook je tanden poetsen gaat gemakkelijker. Daardoor blijven je tanden en kiezen gaaf en gezond. En een mond met rechte tanden ziet er natuurlijk mooi uit!

Hoe werkt een beugel?

Een beugel trekt of duwt je tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet je regelmatig laten bijstellen. Dan blijft hij je tanden en kiezen de juiste kant op duwen.

Hoe lang moet ik een beugel?

Gemiddeld moet je twee tot drie jaar een beugel dragen. Dat is niet altijd dezelfde beugel! In je
hele beugelperiode heb je vaak verschillende beugels nodig. Als je tanden rechter gaan staan, krijg je soms een andere. Dat is precies de bedoeling!

Naar wie ga je toe voor een beugel?

De gespecialiseerde tandarts, die scheve tanden en kiezen weer recht zet, is een orthodontist. De ortho dus. Sommige tandartsen kunnen ook zelf beugels maken.

Eerst kijkt de orthopeed hoe scheef je tanden en kiezen staan. Het kan zijn dat je nog te jong bent voor een beugel. Dan moet je kaak eerst nog verder groeien.

Als je aan een beugel toe bent, maakt hij (of zij) een afdruk van je boven- en ondertanden. Daarvoor moet je in een soort papje happen. Dat smaakt meestal naar pepermunt.

Ook maakt hij röntgenfoto’s en gewone foto’s van je tanden en kiezen. Daarop kan de ortho zien welke beugel voor jou de beste is. Bij het volgende bezoek vertelt hij dat aan jou en aan je ouders.

Hoe vaak moet je komen voor je beugel?

Meestal moet je één keer per maand voor je beugel terugkomen. In het begin duren deze bezoeken ongeveer een half uur. Later worden ze steeds korter.

Je kunt niet altijd na schooltijd terecht. Misschien moet je daarvoor wel eens een uurtje van school missen.

Kun je met een beugel gewoon poetsen?

Je kunt gewoon je tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht geeft aan het poetsen van je tanden, kiezen én je beugel. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om het goed te doen. In dat geval kun je een speciale tandenborstel gebruiken, of flosdraad. Daarover krijg je handige tips als je de beugel krijgt.

Kun je met een beugel alles eten?

Nee! Helaas kun je met een beugel niet alles eten. Alles wat plakkerig is kun je niet eten. Dropjes, toffees en andere plakkerige dingen. Dus ook geen kauwgom. De resten ervan gaan op je beugel vastzitten en die krijg je er heel lastig vanaf.

Wees ook voorzichtig met draadjesvlees en groenten met lange vezels, zoals bleekselderij. Groente is gezond, maar de lange vezels komen soms onder je beugel. Lastig!

Drink liever geen cola, frisdrank, vruchtensap of drinkyoghurt. In de dranken zitten suikers. Die
suikers veroorzaken tandplak. En door tandplak krijg je gaatjes. Met je beugel in je mond
kun je tandplak lastig wegpoetsen.

Welke beugel en wanneer draag je die?

Er zijn verschillende soorten beugels.

Een slotjesbeugel bijvoorbeeld. Die zit aan je tanden vast. Ook zijn er beugels die je zelf in en uit kunt doen. Soms komt daar een buitenboordbeugel bij. Die zit met een band om je achterhoofd of je nek vast.

Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen. Of je hoeft hem alleen maar ‘s nachts in.

Welke beugel krijg je precies? En wanneer moet je die in? Het ligt aan hoe scheef je tanden en kiezen staan. En wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen.