Wat is een tandplakverklikker?

Tandplak is vaak lichtgeel van kleur en daarom niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Zo leert u steeds beter poetsen. Kinderen vinden het vaak heel leuk om zelf te controleren of ze wel overal geweest zijn.

Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. De rode plekken op de tanden geven aan waar nog tandplak zit. Daar moet beter gepoetst worden. Na enige tijd verdwijnt de kleurstof vanzelf.

Hoe voorkom ik dat glazuur verdwijnt?

Het langzaam verdwijnen van tandglazuur heet: tanderosie. Er ontstaan dan makkelijk gaatjes. Om het tandglazuur goed te houden, kunt u dit doen:

 • Probeer niet te veel zure dingen te eten en drinken. Dus ook geen vruchtensap en frisdrank. Let op: in light-frisdranken zit ook zuur. Alleen minder suiker, maar het is nog steeds niet goed voor het gebit.
 • Het is het meest verstandig om water of thee zonder suiker te drinken.
 • Slik zure dingen zo snel mogelijk door. Dus spoel het drankje niet door de mond.
 • Zo min mogelijk zure snoepjes!
 • Zuig niet op snoepjes. Hoe langer de zuren in de mond blijven, hoe groter de kans op tanderosie.
 • Niet meer dan 7 eet- en drinkmomenten per dag. Dat zijn 3 maaltijden en 4 tussendoortjes.
 • Poets minimaal 2 keer per dag de tanden, poets ze met een zachte borstel en flos of stoker minimaal 1 keer per dag tussen de tanden.
 • Eet of drink niet vlak voor het tandenpoetsen. Eten en drinken maakt het glazuur namelijk zacht. Door direct na het eten en drinken te poetsen, kan het glazuur van de tanden gepoetst worden. Wacht daarom minimaal een half uur. Wacht na het drinken van zure dranken minstens een uur. Kan het niet anders, spoel dan eerst de mond met water en poets dan de tanden.
 • Kauw op suikervrije kauwgom na het eten, speeksel vermindert het zuur en maakt alvast een beetje schoon.

Hoe gaat sealen?

Sealen is een laklaagje over kiezen en tanden. Het sluit de groeven af, zodat er minder kans is op tandbederf. Sealen gebeurt in een aantal stappen:

 • Reinigen: eerst maakt de tandarts of de mondhygiënist de kies goed schoon met een ronddraaiend borsteltje of een instrument.
 • Droog houden: om te sealen moeten de tanden en kiezen droog zijn. Anders plakt het niet goed. Daarom houdt de tandarts of mondhygiënist de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger droog. Soms spant de tandarts of mondhygiënist een heel dun rubber lapje om de hele kies of om meerdere kiezen. Dit wordt ook wel een rubberdam genoemd. Een klemmetje houdt het lapje op zijn plaats. Het klemmetje drukt soms iets op het tandvlees, maar dat went meestal snel. Daarna spuit hij de kies met een luchtspuit droog.
 • Etsen: om het laagje goed te laten hechten, ruwt de tandarts of mondhygiënist de groefjes en putjes in het glazuur op met een zure vloeistof of gel. Dat heet etsen.
 • Spoelen: de zure vloeistof of gel wordt weggespoeld met water. Dat gebeurt met een lucht-/waterspuit. Het water wordt opgezogen met een speekselzuiger (een soort klein stofzuigertje, maar dan voor spuug).
 • Sealen: nu kan de tandarts of mondhygiënist het laagje seal op de kies aanbrengen.
 • Uitharden: nu moet het materiaal uitharden. Dat kan vanzelf gaan of met een lamp die blauw licht geeft. Als de tandarts of mondhygiënist een lamp gebruikt, beschermt hij soms de ogen met een oranje schermpje.
 • Test: Tenslotte controleert de tandarts of mondhygiënist of het laagje goed vast zit.

Hoe lang doe je met sealen?

Sealen is een soort lak die de groeven in de tand of kies afdicht. De seal die diep in de groeven zit, gaat enkele jaren mee. Bij de controle bekijkt de tandarts of de assistent of er nog voldoende aanwezig is. Als er wat materiaal is verdwenen, kan dit worden aangevuld.

Wanneer begint een kind met poetsen?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta als de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta.

Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.

Poets bij kinderen tot tien jaar ten minste eenmaal per dag na. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Mag mijn kind elektrisch poetsen?

Ja, als kinderen zelf een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond.

Poetsen met een elektrische tandenborstel is juist leuk voor kinderen. Het kan helpen om het gebit goed te willen verzorgen. Ook voor u is de elektrische tandenborstel een handig hulpmiddel. Met de elektrische tandenborstel kunt u makkelijk en goed napoetsen.

Begeleid uw kind bij het tandenpoetsen totdat het tien jaar oud is. Met welke borstel uw kind ook poetst.

Waarom is zoet én zuur slecht voor het gebit?

Alle kinderen zijn er gek op: snoep en limonade. Alle ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk veel suiker in.

Maar weet u dat in veel zoete dingen ook zuur is verwerkt? Je proeft ze niet, want de zoete smaak overheerst. Die zuren in voeding en dranken veroorzaken wel een ander probleem voor het kindergebit. De zuren werken in op het tandglazuur. Het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is nog niet volledig uitgehard. Daarom is het kindergebit extra kwetsbaar voor zuren.

Ook in fruit zit suiker en zuur. Fruit is gezond, maar voor de tanden kunt u het maar beter allemaal tegelijk geven.

Hoe houd ik het glazuur van kindertanden goed?

Het is belangrijk om het glazuur van de tanden en kiezen zo sterk mogelijk te houden. Dan hebben gaatjes en ontstekingen minder kans.

Eten en drinken

• Gebruik zo weinig mogelijk zure en zoete dranken en voedsel. Geef water of thee zonder suiker. Geen thee met smaakjes of melk, want daar zit suiker in.
• Geef geen vruchtensappen en frisdranken of doe er flink wat water bij. Geef geen drinkflesje met sap mee naar bed.
• Zorg voor zeven eet- en drinkmomenten per dag: drie maaltijden en vier keer iets tussendoor.
• Geef uw kind maar een- of tweemaal per dag fruit.
• Leer uw kind zure en zoete dingen zo kort mogelijk in de mond te houden (drank niet rondspoelen in de mond en niet op snoep of andere dingen zuigen).
• Geef uw kind één uur voor het tandenpoetsen geen zure of zoete producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt er zachter door. Als uw kind direct na het eten of drinken de tanden poetst, is dat slecht voor de glazuurlaag.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de tandarts?

Vertel uw kind op een begrijpelijke manier over de tandarts. Kies het niveau dat bij de leeftijd van uw kind past. Biedt vooral een gevoel van veiligheid. Vertel dat hij of zij mee mag naar de tandarts. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, en een meneer of mevrouw in een witte jas.

Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. De tandarts gaat dan de tandjes tellen. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort erbij.

Begin niet over behandelingen, bij een kind jonger dan vier jaar. Die zijn meestal nog niet nodig.

Vertel uw tandarts bij het bezoek wat uw kind al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen.