Hoe voorkom ik een wortelkanaalbehandeling?

Kom elk half jaar op controle. Tijdens deze controle kunnen we gaatjes in een vroeg stadium ontdekken en behandelen. Hiermee wordt de kans op een wortelkanaalbehandeling verkleind.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom is ons advies: regelmatige controle, twee keer per dag goed poetsen, een keer per dag de tussenruimtes schoonmaken!

Waarom is fluoride belangrijk?

Fluoride beschermt de tanden en helpt tegen tandbederf. Met fluoride kan het glazuur beter tegen zuur. Het zuur kan minder goed inwerken op het glazuur. Er ontstaat dus minder snel een gaatje.

Fluoride zit in tandpasta, omdat we er anders te weinig van in de mond krijgen. Fluoride kan beter niet ingeslikt worden. Spuug de tandpasta dus uit.

Fluoride helpt niet, als u teveel zoet en zuur eet. Dus het belangrijk om zo min mogelijk zoet en zuur te eten en te drinken.

Welke elektrische borstel kies ik?

Er zijn heel veel verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop.

Kies eerst voor een borstelkop. Wilt u poetsen met een kleine ronde borstelkop? Of wilt u liever de vertrouwde langwerpige vorm? Wilt u een ronddraaiende (roterende) borstel of liever een trillende (sonische)?

Kies in ieder geval een borstel met een accu. Deze hebben een groter aantal poetsbewegingen. Bijna alle elektrische tandenborstels hebben een zoemer of een ander geluidsignaal. Dat is handig, want dan krijgt u na twee minuten poetsen een signaal dat u lang genoeg heeft gepoetst. Sommige borstels geven na dertig seconden een signaal, zodat u weet dat u naar de andere kant van uw gebit moet.

Kies een borstel die u prettig vindt in het gebruik. U poetst er beter mee. De beste tandenborstel is die borstel die u graag twee keer per dag gebruikt!

Waarmee moet ik poetsen?

U kunt met een gewone borstel poetsen of met een elektrische. Gebruik een borstel met zachte haren. Vervang de borstel als de haren uit elkaar gaan staan en buiten de borstelkop uitsteken. Dat is, als u goed poetst, ongeveer na drie maanden. Een nieuwe borstel haalt meer tandplak weg dan een versleten borstel.

Poets uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.

En of u nu elektrisch poetst of gewoon: maak een keer per dag ook de ruimten tussen uw tanden en kiezen schoon met tandenstokers, flossdraad of jagers. Vraag daarvoor advies aan uw tandarts.

Hoe poets ik met een elektrische borstel?

Poetst u voor het eerst elektrisch? Of twijfelt u of u het goed doet? Vraag het de tandarts, die legt het u graag uit! Neem uw borstel mee naar de afspraak.

Er zijn twee soorten elektrische borstels:

  • ronddraaiende borstel: zet de borstel een beetje schuin op de tand, net over de tandvleesrand. Druk zachtjes. Als de borstel de tand taakt, maakt hij al schoon. Houd de borstel een paar seconden stil op de tand of kies. Dan komt hij ook tussen de tanden. Beweeg de borstel naar de volgende tand en doe daar hetzelfde. Ga zo alle tanden en kiezen langs. Aan de voorkant, de achterkant van elke tand of kies. En bij alle kiezen en tanden van uw bovengebit en uw ondergebit.
  • sonische borstel: kijk in de gebruiksaanwijzing of vraag advies aan uw tandarts


Maakt de elektrische borstel ook tussen de tanden schoon?

Als u de elektrische borstel goed gebruikt, komt deze gedeeltelijk tussen uw tanden en kiezen. Maar u moet toch zelf nog een keer per dag aan de slag met tandenstokers, flosdraad of ragers. Vraag advies aan uw tandarts.

Welke tandpasta moet ik gebruiken?

Poets uw tanden met een tandpasta met fluoride. Dat beschermt tegen gaatjes. Het maakt niet uit of u met een gewone tandenborstel poetst of met een elektrische. Alle tandpasta met fluoride is goed.

Zorg er wel voor dat u een tandpasta kiest die niet schuurt. Ander beschadigt het galzuur toch en dat wilt u juist niet.

Voor kinderen is er tandpasta met fluoride speciaal voor kinderen.

Kan een elektrische borstel iets kapot maken?

Als u de elektrische tandenborstel goed gebruikt, kan de elektrische tandenborstel uw tandvlees of tandglazuur niet beschadigen. Wel als u verkeerd poetst, te hard poetst of schurende tandpasta gebruikt. Maar dat kan een gewone tandenborstel ook, ook als die heel zacht is.

Neemt u uw elektrische borstel mee naar de tandarts? Dan legt de tandarts of de assistent uit hoe u de borstel goed gebruikt.

Mag ik twee keer per dag elektrisch poetsen?

Ja, u kunt uw tanden alle keren elektrisch poetsen. Wilt u daarnaast toch graag met de hand poetsen? Poets dan bijvoorbeeld eenmaal per dag elektrisch en eenmaal met een gewone tandenborstel.