Hoe maak ik mijn tong schoon?

Vaak wordt een slechte adem veroorzaakt door bacteriën achter op de tong. De bactereën maken zwavel en dat ruikt vies. Deze bacteriën kunt u tweemaal per dag wegschrapen met een tongreiniger. Werkt dat onvoldoende? Dan kunt u na het schrapen een gorgelmiddel of mondspray gebruiken. Bijvoorbeeld Halita en Meridol Halitoses.

Heb ik een slechte adem?

Wilt u zelf testen hoe uw adem ruikt? Maak met de achterkant van de tong uw pols nat. Laat het drogen en ruik. Of pak een verbandgaas en trek deze over uw tong. Laat drogen en ruik eraan.

Er is ook een ademtester. Deze speurt vieze geuren op. De tester geeft de geur een cijfer.

  • 1 = geen geur
  • 2 = bijna niet te merken
  • 3 = lichte geur
  • 4 = middelmatige geur
  • 5 = sterke geur
  • 6 = hele sterke geur

De ademtester vindt u op Orabrush.nl en DeMondzorgzaak.nl).

Vieze smaak of slechte adem?

Heeft u steeds een vieze smaak in de mond? Dan hoeft u niet uit uw mond te ruiken. Een vieze smaak kan ergens anders van komen. Vraag advies aan uw huisarts.

U kunt zelf een test doen of u uit uw mond ruikt. Lik met uw tong over uw pols of over een verbandgaasje. Laat het drogen en ruik dan. In het ziekenhuis kan ook een test worden gedaan.

Hoe komt een slechte adem?

Slechte mondzorg

Een goede adem komt uit een gezonde mond. Daarom moeten de tanden goed gepoetst worden. Anders blijven er bacteriën achter. Deze zitten op de tong en zorgen voor stank.

Een ontsteking in de mond

Een slechte adem kan komen door een ontsteking van het tandvlees of het slijmvlies in de mond.
Als tandplak op en tussen de tanden en kiezen niet goed weggehaald wordt, dan is er meer kans op gaatjes en ontsteking. In de ontsteking zitten bacterieën. Om tandplak weg te halen moet u elke dag goed poetsen, tandenstokers of flossdraad gebruiken en twee keer per jaar op controle bij de tandarts.

Een droge mond

Een droge mond kan zorgen voor een slechte adem. Bij een droge mond wordt er te weinig spuug aangemaakt. Of u haalt adem door de mond. Van sommige medicijnen krijgt u ook een droge mond.

Roken

Na het roken van een sigaret kan de geur nog uren in de mond blijven hangen. Er komt teer en nicotine uit de sigaret in de mond. Dat gaat tussen de tanden, het slijmvlies en het tandvlees zitten. En daar komen bacterieën bij.

Ook zorgt roken voor een droge mond en kan de mond kapot gaan. Dan kan de mond zelf niet meer zorgen voor de bacterieën.

Stoppen met roken is altijd gezond. Wilt u stoppen? Vraag advies aan de tandarts of aan de huisarts.

Hoe behandel je een slechte adem?

Een slechte adem is meestal goed te behandelen. We zoeken eerst uit waar het precies door komt. Dan weten we welk medicijn we u moeten geven. Of hoe u moet poetsen. Of wat u beter niet meer kunt eten.