Esthetische vulling

Het vullen van tanden of kiezen met een witte vulling is mooier, maar ook duurder.

Voordelen

Witte vullingen zijn tandkleurig. Ze verschillen bijna niet van de eigen kleur van tanden en kiezen. Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen. Dit is wél nodig bij een grijze vulling van amalgaam. De plaktechniek van de witte vulling zorgt voor een goede hechting van de vulling aan de tand of kies, waardoor deze weer sterker wordt.

Nadelen

Niet alle witte vullingen zijn zo sterk als een grijze vulling (een vulling van amalgaam). Daarom worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen. Het is meer werk om een witte vulling aan te brengen dan een grijze amalgaamvulling. Witte vullingen zijn duurder dan amalgaamvullingen. Uw tandarts kan aangeven wat de behandeling kost.

Hoe lang?

Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Omdat grote witte vullingen in de kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, weten we nog niet of deze vullingen net zo lang meegaan.
Witte vullingen kunnen op den duur minder mooi worden als ze verkleuren. Dat komt vooral voor bij mensen die veel roken of veel koffie en thee drinken. Zo’n verkleuring kan witter worden door de vulling te polijsten. Soms kan over een oude witte vulling een nieuw wit laagje worden aangebracht. Het is ook altijd mogelijk om een witte vulling te vervangen.

Altijd wit?

Een witte vulling kan in veel gevallen worden toegepast. Het hangt onder meer af van de grootte van de vulling en de plek waar de vulling moet komen. Welk vulmateriaal in welk geval het meest geschikt is, kunt u met uw tandarts bespreken.

Gezond?

Het is niet bewezen dat het gebruik van witte vullingen slecht is voor de gezondheid. Krijgt u klachten? Bespreek dit dan met de tandarts.

Wanneer composiet?

Composiet wordt gebruikt voor het vullen van gaatjes, het repareren van afgebroken tanden, het mooier maken van verkleurde tanden of tanden met een afwijkende vorm. Met composiet worden ook spleetjes tussen tanden opgevuld.