Foto’s

De tandarts maakt af en toe een foto van uw gebit.
Met röntgen ziet de tandarts wat er onder uw gebit gebeurt.

Wat zijn röntgenfoto’s?

Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt.
Röntgengolven dringen door het lichaam heen, zodat we kunnen zien wat er binnen in het lichaam gebeurt.

Hoe werkt het?

De tandarts richt het röntgenaparaat op het deel van het gebit dat gefotografeerd moet worden. U klemt een speciale houder met een film tussen de tanden en kiezen. Of u houdt de film zelf met de vinger tegen de binnenkant van de tand of kies. Daarna gaat de tandarts achter een deur of schot staan. Het apparaat wordt ingeschakeld. Dit duurt meestal een seconde. Er komt nu straling uit het apparaat. De straling gaat door de kaak en het gebit heen en valt op de film in uw mond. Dan wordt de film ontwikkeld. U ziet daarop lichte en donkere vlekken. De lichte vlekken zijn de harde weefsels, zoals bot en vulling. De donkere delen zijn de zachtere weefsels, zoals zenuwen en gaatjes.

Waarom een röntgenfoto?

Met een spiegeltje en een haakje kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien en voelen. Als de tandarts denkt dat er daaronder meer aan de hand is, wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarmee kan de tandarts problemen vroeg herkennen. Dan kunnen ze gelijk worden behandeld, zodat ernstigere problemen worden voorkomen.

Wanneer een röntgenfoto?

De tandarts maakt een röntgenfoto’s met een goede reden. Hier volgen enkele voorbeelden.

 • Onzichtbare gaatjes en wortelpuntontstekingen
  De tandarts maakt soms röntgenfoto’s als hij denkt dat er gaatjes tussen tanden en kiezen of onder een vulling zitten. Of als hij denkt dat er sprake is van een wortelpuntontsteking.
 • Samenstelling van het gebit
  Op röntgenfoto’s kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen, die bij kinderen nog moeten komen, aanwezig zijn.
 • Ontstoken tandvlees
  Door ontstoken tandvlees kan het bot rondom de tanden en kiezen verdwijnen. Op een foto kan de tandarts zien of dat het geval is.
 • Tandwortelrest
  Als er eerder een tand of kies getrokken is, blijft er soms een deel van de wortel achter. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien of er zich nog wortelresten in de kaak bevinden.

Panoramafoto

Een panoramafoto is een overzichtsfoto van de boven- en onderkaak. Deze wordt gemaakt met een apparaat dat rondom uw hoofd draait. De opname duurt ongeveer 15 seconden en daarom wordt uw hoofd in een steun op zijn plaats gehouden.

Röntgen-schedelprofiel foto

De orthodontist (beugeltandarts) gebruikt bij het maken van een behandelplan vaak een röntgen-schedelprofiel foto (RPS). Deze foto wordt met een apparaat gemaakt dat op een vaste afstand van het hoofd staat. Om ervoor te zorgen dat de foto’s op steeds dezelfde manier worden genomen, wordt het hoofd in een steun geplaatst.

Schadelijk?

Bij het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts wordt een zeer kleine hoeveelheid straling gebruikt. De kans op gevolgen voor de gezondheid is heel erg klein. Bijvoorbeeld: het stralingsrisico van het maken van twee röntgenfoto’s is ongeveer net zo groot als dat van een vliegreis van Nederland naar de Verenigde Staten of een wintersportvakantie van 14 dagen.

Er is al vaker een röntgenfoto gemaakt

De tandarts overweegt de voordelen van het maken van een röntgenfoto. Het is goed dat u de tandarts vertelt wanneer er voor het laatst bij u een röntgenfoto is gemaakt. De tandarts kan daarmee rekening houden. Als u bijvoorbeeld van tandarts bent veranderd en deze opnieuw röntgenfoto’s wil maken, vraag dan of uw vorige tandarts de röntgenfoto’s wel heeft doorgestuurd.

Bescherming tijdens het nemen van een röntgenfoto

U krijgt maar af en toe röntgenstraling. De tandarts maakt veel vaker een röntgenfoto. Als de tandarts elke keer dicht bij u blijft staan, wordt hij onnodig vaak aan röntgenstraling blootgesteld. Daarom gaat de tandarts bij het maken van een röntgenfoto soms achter een deur of schot staan. Zo krijgt de tandarts zo min mogelijk straling.

Pleisters en medicijnen

De overgevoeligheid die kan bestaan bij gebruik van medicijnen of pleister is gebaseerd op een afweerreactie. Röntgenstraling kan zo’n reactie niet opwekken. U hoeft dus niet bang te zijn dat er allergische reacties optreden.

Piercing

Laat het de tandarts of mondhygiënist weten als u een mondpiercing draagt. Zij kunnen controleren of de piercing invloed heeft op uw mondgezondheid. Wordt u verdoofd in de onderkaak? Dan moet u soms uw piercing uitdoen.

Bij zwangerschap

Vertel uw tandarts of mondhygiënist dat u zwanger bent. De eerste drie maanden van de zwangerschap is de tandarts voor de zekerheid voorzichtig met het maken van röntgenfoto’s. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling. Maar de meeste tandheelkundige behandelingen kunt u zonder risico tijdens de zwangerschap ondergaan, ook met verdoving.