Kroon

Heeft u nog een stuk van een tand of kies?
Dan kan een kroon uw gebit weer compleet maken.

Kronen en bruggen zijn langdurige vervangingen voor tanden en kiezen. Ze lijken zoveel mogelijk op de oorspronkelijke tand of kies.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer een kroon?

Er is een aantal redenen om een kroon te maken:

 • Er is niet genoeg houvast voor een vulling. Dat is zo als een groot deel van de tand of kies er niet meer is.
 • Om breuk van een tand of kies te voorkomen bij een grote vulling of wortelkanaalbehandeling.
 • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slechtgevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Van welk materiaal?

Een kroon wordt gemaakt van porselein, metaal of een combinatie van metaal en porselein.

 • Volledig porseleinen kronen
  Een volledig porseleinen kroon kan in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk klein geworden. Het materiaal is tandkleurig en ziet er heel echt uit.
 • Metaal-porselein
  Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.
 • Metaal
  Soms worden kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

Hoe werkt het?

De behandeling gaat in een aantal stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig. De behandeling gaat in de volgende stappen:

 • Afslijpen van de tand of kies
  Tijdens de eerste afspraak wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te maken. Tijdens de behandeling verdooft de tandarts u als dat nodig is.
 • Afdruk maken
  Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtig materiaal in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon gemaakt. De laatste tijd wordt vaker met de computer gewerkt. Daardoor kan de afdruk gescand worden.
 • Beetregistratie
  Door te kijken hoe u bijt, bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Dit is nodig om de hoogte van de kroon en de vorm van de tand of kies te bepalen bepalen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een plaatje van was of een ander materiaal.
 • Kleur bepalen
  Als de kroon of brug vóór in de mond staat, krijgt deze meestal een tandkleurige buitenlaag van porselein. Samen met uw tandarts of met de tandtechnieker zoekt u een geschikte kleur uit. Soms wordt de kroon nog bij u gepast zodat de laatste bijzonderheden van de kleur nog door de tandtechnieker gemaakt kunnen worden.
 • Noodkroon
  Voor uw gemak en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een tijdelijke kroon. Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een soort lijm aan. Daarna schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon enige tijd stevig aan.

Wat kost een kroon?

De kosten van een kroon verschillen per keer. Dit hangt onder meer af van het materiaal. De tandarts maakt een begroting voor u. U moet rekenen op een bedrag tussen de 350 a € 650 per kroon.