Wortelkanaalbehandeling

De zenuwen in een tand of kies kunnen beschadigd raken.
Dan moet de wortel worden schoongemaakt.

In de tanden en kiezen zitten zenuwen en bloedvaten. In de wortels van tanden en kiezen is een lege ruimte die het wortelkanaal heet. De zenuwen kunnen beschadigd en ontstoken raken. U voelt dan vaak pijn bij het eten van zoet, of door kou of warmte.

Ontstoken wortelkanaal

Een zenuw kan geïrriteerd raken door tandbederf. Ook tandbeen dat niet beschermd is door tandvlees kan zorgen voor een ontsteking. Dat komt vaak door gevoelige tandhalzen, tandenknarsen en trauma (klap). Helaas kan ook na het boren van een tand soms een zenuw ontstoken raken.

Behandeling

Een lichte ontsteking van de zenuw herstelt soms vanzelf. Een zwaardere ontsteking moet schoongemaakt worden. U krijgt dan een wortelkanaalbehandeling.
Met een röntgenfoto’s speurt de tandarts de ontsteking van de wortel op. Daarna wordt het wortelkanaal schoongemaakt met een heel kleine vijl. Daarna wordt het kanaal gespoeld met een bacterie-dodend middel. Het wortelkanaal wordt daarna gevuld met rubberstiftjes en cement. Een witte vulling komt er bovenop. Zo wordt het kanaal afgesloten.

Pijn tijdens de behandeling

De behandeling is meestal bijna helemaal zonder pijn. Heeft u toch pijn, dan krijgt u extra verdoving.
Als de ontsteking heel erg is, is het gebied soms lastig te verdoven. Dan wordt de behandeling gestopt en later afgemaakt.

Pijn na de behandeling

Het is normaal om wat last te hebben in de dagen na de behandeling. U kunt dan wat paracetamol nemen. Als de ontsteking erg groot was, heeft u er wat langer last van.
Pas na een half jaar kan de tandarts op een foto zien of de behandeling gelukt is. Blijft u pijn houden, zeg dat dan tegen uw tandarts.